Súgó

Súgó >> Általános súgó >> Krix-kraxok a chaten, avagy karakterkódolási problémák (UTF-8)

Ha a chaten szavak, mondatok közben érdekes, furcsa karakterekkel, betűkkel találkozunk (pl: "Ă–rĂĽlök" -> örülök) beszélgető partnerünk szövegében, vagy esetleg mások látnak egyik-másik betűnk helyén nem oda illő, furcsa jeleket, az a következő problémá(k)ra vezethető vissza:

Konkrét példa a problémára:

[Szia XYZ! Örülök, hogy újra látlak:)]

Tények, a probléma oka:
-A probléma csak az ékezetes betűket érinti! (á,é,ő,ű...)
-A DumaNet (webes kliense) UTF-8 karakterkódolást használ.
-Te, Vagy a csevegő partnered nem a DumaNet honlapját (webchat) használja, hanem valamilyen külső csevegőprogramot (pl: mIRC). Vagy például a telefonjáról chatel.
-Ha régebbi verziójú csevegőprogramot használ valaki, amely nem támogatja az UTF-8 karakterkódolást, akkor jelennek meg az ékezetes betűk helyén a "krix-kraxok".

Megoldás:
-A chates programban (amennyiben lehetőség van rá) állítsd át a karakterkódolást "UTF-8"-ra. Ha nincs ilyenre lehetőség:
-Frissítse az illető a "külső" programját. Honlapunkról letölthető a legelterjedtebb chates (IRC) programok legfrissebb verziói. Letölthető programokért kattints IDE.

Csevegő partnerünk, nyilvánvalóan egyikre sem kötelezhető, és ez a DumaNet szabályzatába se ütközik! Csak kellemetlenné, egyes esetekben olvashatatlanná teszi a kommunikációt.