Súgó

Súgó >> Általános súgó >> Botokra vonatkozó irányelvek a DumaNeten

A DumaNet egy IRC alapú magyar chat hálózat. AZ IRC technológia lehetővé teszi az úgynevezett "botok" (programok, scriptek), és még megannyi más eszköz használatát a hozzáértők számára. A DumaNet szabályzata megengedi ezen eszközök használatát, hiszen ez is az IRC-s szolgáltatások szerver része, és nem szándékozunk remek megoldásokat kivenni a kezetekből ezek esetleges teljes körű tiltásával. A "botok" a chat és a csevegők (többlet) funkcióinak, lehetőségeinek bővítését szolgálják.

Botokra vonatkozó irányelvek, szabályok, és szankciók:

 • Botok (eggdrop, mIRC scriptek, stb) használata a DumaNet hálózat bármely IRC szerverén az irányelvek betartása mellett megengedett.
 • A DumaNet közösségi szobáiban, így különösképpen a #dumanet szobában NE üzemeltess olyan botot vagy scriptet amely zavarja az általános eszmecserét átláthatatlanná téve a kommunikációt. Ennek a megszegése figyelmeztetést, némítást, kitiltást von(hat) maga után.
  Közösségi szobák: #dumanet #help #kviz #neo #dumanetwork
 • A saját szobá(i)dra a fenti megkötés természetesen nem vonatkozik, de a többi irányelv igen.
 • A botoknak kötelező a +B flag-et feltenni magukra - ezáltal bárki láthatja, hogy az illető robot.
 • A robotokat üzemeltető tulajdonosoknak egységes módon lehetőségük van jelezni felénk hogy botot üzemeltetnek, emailben a bot [kukac] dumanet.hu címre írt üzenetben. Az emailben legyen benne a felhasználóneved (nicked) és az üzemeltetett bot neve.
 • A bejelentett "robotok" és az üzemeltetőik listája "botnick - felhasználónév" formátumban megtalálható honlapunkon EZEN az oldalon. Amennyiben panasz érkezik egy botra, így azonnal kapcsolatba tudunk lépni a gazdájával.
 • A listára való feliratkozásra természetesen senkit se kötelezhetünk, (nem is tesszük) de ennek elmulasztása esetén panasz beérkezésekor a botnak vélt névvel fogjuk felvenni a kapcsolatot és ha 2 órán belül nem érkezik válasz, automatikus kitiltásban részesül az illető.

A jelen szabályok és megkötések az irc bouncerekre ("bnc") nem vonatkoznak, ha a bnc nem használ olyan scriptet vagy megoldást ami bot jelleget kölcsönöz neki, vagyis ha kizárólag "üzenetrögzítőként", a chaten való állandó jelenlét biztosításának céljából használja tulajdonosa (pl: psybnc, ZNC, stb).

Az irányelvek 2016. január 1.-től érvényesek.
Utolsó módosítás: 2016. január 3.

______________________________________________________________________

Témához kapcsolódó tartalmak, hivatkozások:

 • Bejelentett roBOTok listája: ITT
 • Botok (robotok) a chaten. Általános ismertető: ITT
 • IRC-vel kapcsolatos témakörök a Súgónkból: ITT