Súgó

Súgó >> Általános súgó >> Botok (robotok) a chaten

 

Jaj! Botok vesznek körül! Segítség!!
Ne pánikolj, ez normális. :p
Ha körülnézel a szobádban, ott is gépek, és "robotok" vesznek körül Téged.

A DumaNeten, illetve a chat központi szobájában (#dumanet) a csevegőkön kívül vannak úgynevezett botok is. Ezeket nevezhetjük scripteknek, egyfajta "programoknak". Egyértelműen nem valós emberekről van itt szó, a nickek (nevek) mögött. Sajnos, egyes csevegőkben, megfelelő információk hiányában kételyt ébreszthetnek, holott ezek nem a chatelők "becsapását" szolgálják, hanem a botok különböző biztonságtechnikai, kényelmi, statisztikai funkciókat látnak el. Különböző feladatok, problémák automatikus (emberi beavatkozás nélküli) megoldását teszik lehetővé. Tehát nem az emberek "ellen", hanem az emberekért készültek. Segítenek moderálni, és szórakoztatni. A DumaNet IRC alapú chat, és lehetővé teszi az ilyen eszközök használatát is.

 

A DumaNet által üzemeltetett, hivatalos botok listája és feladatai:

Neo

Neo elsősorban biztonsággal kapcsolatos feladatot lát el, felügyeli a chatet, szűri a szabályszegőket ha éppen a moderátorok nem elérhetők, valamint számos kényelmi funkciót tartalmaz. Neo bemutatására külön súgó menüpontot hoztunk létre.

StatServ Ez a bot szorosan kapcsolódik statisztikai megoldásunkhoz. Már a nevéből is lehet következtetni, hogy statisztikával kapcsolatos feladatköre van. A StatServ a http://stat.dumanet.hu alatt elérhető összetett statisztikánk számára gyűjti, és rendezi automatikusan az adatokat. Ennek köszönhetően naprakész, valós idejű adatok jelennek meg a fenti oldalon, nem csak egyes csatornákról, hanem az egész csevegő hálózatról, szerverekről.
Pisg A PISG másik statisztikai megoldásunk szerves része. Rendszerünk a http://pisg.dumanet.hu aloldalunkra generálja a napi összefoglalót minden nap éjfélkor, a nap során a bot által begyűjtött számadatokból, és tálalja vicces, olvasmányos formában.
LoginServ Beléptető rendszerünk része. A szobá(k)ban nem feltétlenül jelenik meg a csevegők listáján (nick listán). Technikai háttérfeladatot lát el.

 

Ha egy nevet sokszor fent látsz a chaten, az nem feltétlenül jelenti, hogy bottal van dolgod, vagy hogy "bunkó" az illető, és azért nem válaszol Neked. A DumaNet IRC alapú chat, lehetőség van az MSN-hez hasonló (módon) programokkal is belépni rá. Ezek a programok az IRC kliensek. Ahogy például az MSN-re se figyel mindenki oda állandóan attól függetlenül, hogy be van jelentkezve, az IRC kliensre (csevegő programra) se néz rá állandóan mindenki, aki használja és be van lépve.

Az IRC alapú rendszereken (chateken) lehetőség van továbbá - a megfelelő tudással és technikai háttérrel rendelkezőknek - "bnc" programok használatára, amik szintén, botokhoz hasonlóan állandóan, vagy szinte állandóan fent vannak a chaten. Ez egyszerűsítve olyan mint egy üzenetrögzítő. Ha például tulajdonosuk nem tartózkodik számítógép közelben, vagy éppen be sincs kapcsolva a gépük, akkor is hagyhatnak ez által a barátai, ismerősei üzenetet neki. A DumaNet szabályzata lehetővé teszi, hogy bnct, eggdropot (bot) futtathat, használhat akárki, amennyiben a tevékenysége nem ütközik a szabályzatban leírtakkal. Segítségével szervezheti, fenntarthatja, managelheti saját szobáit, használhatja "üzenetrögzítőként", stb. Ez egy teljesen elfogadott dolog egy IRC chat szerveren, hálózaton. Tisztában vagyunk vele, hogy ez sokak számára furcsa lehet, akik nem ismerik az IRC nyitott és szabad rendszerét, világát.

______________________________________________________________________

Kapcsolódó tartalmak, hivatkozások:

  • Mi az IRC (fogalom)? Részletes leírás, magyarázat ITT
  • Minden, ami IRC. Magyarázatok, leírások ITT
  • Mi az az IRC kliens, és honnan szerezhetek be egyet? INNEN megtudhatod.