Súgó

Súgó >> mIRC - A kezdetektől >> IV. Biztonságos (titkosított) kapcsolat beállítása, használata [SSL]

A mIRC programmal lehetőség van megbízható (titkosított) csatornán keresztül is kapcsolódni a DumaNet IRC (csevegő) szerveréhez. Így a kommunikáció, vagy például regisztrált nick (név) esetén az azonosítás (jelszó) küldése is titkosítottan történik a számítógéped és a DumaNet szervere között. Beállítani csak egyszer kell. A beállítás és használata nagyon egyszerű.

1.) A mIRC program alapból nem tartalmazza a biztonságos kapcsolat gyakorlati megvalósításához szükséges "futtatási környezetet". De mi ezt most nevezzük inkább csak egy kiegészítőnek. Ez a kiegészítő az "OpenSSL Library" névre hallgat. Nem több néhány .dll kiterjesztésű filenál, és ingyenes. Töltsük le innen, és telepítsük. Letöltés után szinte végig a "NEXT" gombot használjuk. A mIRC telepítése után ez igazán nem fog gondot okozni. :) A telepítési könyvtár is megfelelő, nem szükséges változtatni.

OpenSSL Library v1.0.0f

 

2.) Csatlakozzunk a DumaNet szerveréhez a következő képpen:
Adjuk hozzá a szerverlistához a DumaNet SSL szerverét, a mIRC súgó "II. Első indítás, beállítások" -ban már bemutatott módon, de - az attól eltérő -, következő adatokkal:

A "Port(s)" mezőben a 6697-os port elött levő "+"-jel nem hiba, szükség van rá! Az "IRC Server" mezőben is készakarva csak dumanet.hu szerepel, irc.dumanet.hu helyett!

3.) Csatlakozzunk az újonnan hozzáadott IRC szerverhez a már megtanult módon, kiválasztva azt a listából. Újabb verziójú mIRCeknél kapcsolódás során a gyakorlatban semmilyen különleges, látványos dolog nem fog történni, illetve nem vehető észre. Régebbi mIRC verziók (pl: v6.16) esetén kapcsolódáskor a követlező ablakot (alertet) kaphatjuk:

Ez csak egy tájékoztató ablak, hogy a kapcsolat biztonságos/titkosított. Itt kattintsunk az [Accept] (elfogad) gombra. A három zöld pipa a felsorolás előtt azt jelenti, hogy minden rendben van. Részletezve:
a.) A tanúsítványt megbízható, erre feljogosított szervezet állította ki.
b.) A tanúsítvány dátuma, érvényessége: érvényes.
c.) A tanúsítványtban foglalt adatok egyeznek a szerver nevével (dumanet.hu).

Ha nem szeretnénk, hogy az ablak legközelebb is megjelenjen, tegyünk egy pipát a(z) "Automatically accept this certificate in future" sor elé.


4.) A következőképpen ellenőrizhetjük, mindent jól csináltunk-e:

a.) A "/whois sajat_nicked" parancsot használva,
vagy: b.) jobb click a saját nevedre a szobában és "whois" menüpont.

Ha a saját whois rekordunkban szerepel a képen pirossal bejelölt sor, akkor mindent jól csináltunk, a kapcsolat titkosított, megbízható.

______________________________________________________________________________

 

GYIK (Gyakran Ismételt Kérdések) a témával kapcsolatban:

  • Fontos megjegyezni, hogy a tanúsítvány csak a "dumanet.hu" címre szól. Abban az esetben ha mást írtok be (pl. irc.dumanet.hu), nem megbízható kapcsolatra fog gyanakodni a kliensetek. (attól még a csatorna természetesen titkosított lesz).
  • Miért jó ez nekem? Pl: így a jelszavad csatlakozás után titkosítottan mozog a géped és a DumaNet szervere között.
  • Az OpenSSL miért a Windows mappájába települ? jó ez nekem? Ettől nem kell tartani. Azzal, hogy az operációs rendszer mappájába települ, elérhetővé válik más SSL-t használó alkalmazás számára is ami esetleg a gépeden van. Nem árt semminek. De ha Téged zavar, a mIRC telepítési mappájába is telepítheted. ebben az esetben csak a mIRC tudja használni majd.
  • mIRC hivatalos honlapjának, a témával foglalkozó aloldala: http://www.mirc.com/ssl.html
  • Mi az SSL? Részletes információ (angol) Wikipédiáról, ITT.